28. september 2010
Referat af bestyrelsesmødet i Esbjerg Journalistklub den 28. september 2010.
Til stede var hele bestyrelsen bestående af Frede Madsen, Lars Stokbro, Kurt Henriksen, Tove Bak og Lene Weber.
Første punkt på dagsordenen var en kort evaluering af forårets arrangementer:
Til foredraget med Hans Engell - som var et ekstra tilbud til journalistklubbens medlemmer, arrangeret af Esbjerg Erhvervsudvikling og Erhvervsklubben Ribe-Esbjerg HH - deltog ni personer. Der er enighed blandt de i bestyrelsen, som selv var til stede, at det var et godt arrangement, hvor vores "delegation" bidrog med en række relevante spørgsmål.
Det første ordinære forårsarrangement, "Kunsten at give sig god tid" - et foredrag med Karsten Lund, tiltrak kun skuffende otte medlemmer. Karsten Lund blev tilbudt at aflyse, men han valgte alligevel at tage den lange køretur og fik sig en god snak med de fremmødte efter foredraget.
Pubcrawlen på Fanø med Poul Bjelke Laursen som guide skuffede også med kun 11 deltagere. Bestyrelsen mener, at turen burde appellere bredere, men må endnu engang tage til efterretning, at klubben "konkurrerer" med mange andre tilbud.
I efteråret havde vi planlagt et besøg i Ribe, men to afbud i sidste øjeblik fik os til med kort varsel at aflyse guiderne, Poul Anker Nielsen og Thyge Jensen, og gøre turen uofficiel. Det på trods fandt fem medlemmer hinanden til Ribe Vinfestival, hvor den guidede tur var planlagt til at ende. De havde en hyggelig dag med høj solskin og smagfulde vine/fadøl.
På bestyrelsesmødet var der enighed om, at vi næste gang forsøger os med en omgang julehygge for alle medlemmer. Det bliver sandsynligvis den første fredag i december, og stedet skal være Underground på Hotel Britannia.
At Esbjerg Journalistklub ikke just vælter sig i tilmeldinger til arrangementerne eller for den sags skyld medlemmer i det hele taget, skinner klart igennem i evalueringen. Formand Frede Madsen havde derfor valgt at lave et dagsordenspunkt, der hed "Ungkampagne" - underforstået "hvordan får vi fat i de unge?" Bestyrelsen snakkede bl.a. om, at nogle journalister arbejder om aftenen, men vi mener dog alligevel ikke, det kan være afgørende for, om de unge journalister har lyst til at komme til arrangementerne eller ej.
Vi vil være mere offensive og igangsætte et arrangement målrettet de unge, hvor Jydske Vestkysten evt. kan være mediesponsor. Kåre Qvist blev af formanden foreslået som en mulig foredragsholder, der især appellerer til det yngre publikum, og der var enighed i bestyrelsen om at arbejde videre med dette emne. Som en ekstra treat skal arrangementet være gratis, og de unge på JV skal have en personlig invitation i deres dueslag på JV.
Bestyrelsen overvejer desuden at lokke de unge journalister med et lidt frækt tilbud, hvor de kan indstille et årligt arrangement, og måske oveni tilbyde dem at blive medlem for 200 kr.
Angående den aktuelle medlemssituation (der er p.t. ca. 43 medlemmer) drøftede bestyrelsen mulige tiltag for at tiltrække nye medlemmer. Bestyrelsesmedlemmerne kiggede hinanden dybt i øjnene og spurgte: "Har vi overhovedet en berettigelse som forening?", men som rutineret formand og mangeårigt medlem af Esbjerg Journalistklub kunne Frede Madsen slå fast, at vi ikke er helt derhenne endnu, hvor det spørgsmål er relevant. Klubben har før været i kraftigere modvind.
Det blev bl.a. foreslået, at vi laver en aftale med Esbjerg Mediehøjskole for at få flere - om end midlertidige - medlemmer. Der var enighed om, at det vil være en god idé at inddrage journalister fra Varde Kommune. Dette kan dog først blive en realitet næste år, da det kræver en vedtægtsændring.
Bestyrelsesmedlemmerne vil også gerne gøre det nemmere at blive medlem. Et meget konkret forslag, som der var opbakning til, går på at lave en knap på hjemmesiden, hvor man nemt og hurtigt kan tilmelde sig. Generelt blev vi enige om, at det er meget vigtigt, at vi tager os godt af de nye medlemmer, og at vi i bestyrelsen må gå forrest. Det gælder både til arrangementerne og til vinterfesten.
Efter snakken om ungkampagne og mulighederne for at skaffe flere medlemmer generelt, sprængte Frede Madsen lidt en af bombe, da han meldte ud, at han ønsker at stoppe som formand efter næste generalforsamling i februar. Frede Madsen har været formand i seks år og besluttede allerede for et stykke tid siden, at han ved næste generalforsamling vil lade nye kræfter træde til. Herefter ønsker han ikke længere at være medlem af bestyrelsen. Udmeldingen blev mødt med skuffelse og triste miner blandt de fire andre bestyrelsesmedlemmer, hvoriblandt ingen umiddelbart har tid, lyst eller evner til at overtage formandsposten. Bestyrelsen er nu gået i tænkeboks for at finde mulige afløsere og vil mødes igen i starten af januar for at drøfte dette punkt.
I den mere muntre ende var punktet generalforsamling og vinterfest, som naturligvis også var på dagsordenen. Den 5. februar er stamlokalerne i Nørrebrogade reserveret, og Mai Møllers mor har med glæde takket ja til at tage endnu en tørn i køkkenet lige som Mais bror og dennes kammerat har sagt ja til at opstille jukeboxen og stå for musikken. Tove Bak henter øl i Tyskland, og Lars Stokbro henter tilbud ind på mad fra henholdsvis Herdis - kantinedamen på JV - og eventkokken Thomas Lillerøj fra Guldager. Bestyrelsen kører efter et princip, der hedder ét år med udenlandsk mad og ét år med dansk mad. I år er det altså dansk mad, der kommer på menuen. Endelig vil vi igen i år spørge Holger og Helen, om de vil hjælpe med at få den helt rigtige stemning tryllet frem i slyngelstuen. Resten af detailplanlægningen tager bestyrelsen sig af på en senere møde.
Hvad angår journalistklubbens økonomi ser det ganske fornuftigt år. Der er p.t. en normal kassebeholdning på præcis 19.400,83 kr.
Sluttelig skal der lyde en stor tak til Tove for at lægge hus til mødet - og ikke mindst servere en lækker tre-retters menu! Fornemt.
Formand Frede Madsen sprængte en bombe på seneste bestyrelsesmøde; han går af!